2019. jan 16.

Athéni látnivalók: az örökké izgalmas város

írta: epitoanyag
Athéni látnivalók: az örökké izgalmas város

Három kontinens találkozásánál fekszik Görögország, amelynek partjait az Égei-, a Jón- és a Földközi-tenger mossa. Ez a különleges ország a művészet bölcsője, megannyi titok és érdekesség őrzője. Minden utazni vágyó számára ajánlott úti cél ez a mesés világ, ahol garantáltan megtalálja mindenki az ideális lehetőséget a feltöltődésre. Nincs ez másképp a fővárosban sem, Athén látnivalói között is számos érdekeset találhatunk a múltból és a jelenből egyaránt.

Athén leghíresebb látnivalója az Akropolisz

Az ország fővárosa hatalmas település, ahol a történelem emlékei lépten-nyomon felbukkannak. Az ideérkezők beléphetnek egy különleges világba, ahol az ókori pompa és a modern sajátosságok találkoznak. Rengeteg izgalmas felfedeznivaló várja a látogatókat, akiknek biztosan életre szóló élményben lesz itt részük.

Athén szállás

Az utazás megtervezésekor nagyon fontos a megfelelő szállás megtalálása: lehetőleg közel legyen a látnivalókhoz, a tömegközlekedési lehetőségekhez, és árban is elfogadható legyen. Szerencsére a hatalmas kínálatnak köszönhetően nagyon könnyű szállást találni Athénban, de ha a csúcsidőszakokban, iskolai szünetekben akarunk utazni, akkor érdemes jó előre lefoglalni a szállást. Szálláskereső partnerünk több szállásközvetítő ajánlatát hasonlítja össze, így biztos, hogy végül a legalacsonyabb áron foglalhatunk. 

Mik a legérdekesebb látnivalók Athénban?

Görögországban számos akropolisz található, de kivitelezése és mérete miatt mind közül az athéni vált a leghíresebbé. Ez az ókori épületegyüttes egy meredek, a tetején lapos sziklán található, ami mintegy 150 méterrel magasodik a tengerszint fölé. A régészeti ásatások alapján kiderült, hogy már jóval az Akropolisz felépülése előtt éltek itt emberek, akik szintén erődítmények építésére használták a területet. Az Akropoliszt több mint 20 épület alkotja, amelyek közül mindenképp érdemes kiemelni az alábbiakat.

  • A Parthenón Pallasz Athéné temploma, a világ egyik legismertebb ókori épülete. A templom kívülről dór stílusú, legfőbb alapanyaga a sárgás színű, pentelikoni márvány. Kialakításának minden egyes részletén megfigyelhető az aprólékosság és a pontos tervezés, amelynek köszönhetően az épület még ma is megtekinthető.
  • Az Erekhtheion szentély az Akropolisz kultusztemploma volt. Rendkívül kecses, attikai ión stílus jellemzi. A hagyományok szerint azon a helyen épült fel, ahol Athéné és Poszeidon versengett egymással, és valószínűleg itt volt Erekhtheusz király sírja is, akiről az épület a nevét kapta.
  • Niké a hadi és az atlétikai győzelem istennője, alakja kedvelt témája a görög szobrászoknak. Az Akropoliszban az ő temploma is megtalálható, ami feltételezhetően i.e. 427-424 között emelkedett. Az ión oszloprenddel büszkélkedő épület pentelikoni márványból készült, 1835-1837 között újították fel.

Athén, Parthenon

Az ókori piactér

Az ókori Görögország piactere, szentélykörzete és megszentelt tere volt az Agora, ahova a bűnösök nem léphettek be. Athénban i.e. 600-tól a város politikai központjának számított, itt ítélték el Szókratészt.

Athén ókori piactere az Agora

Kikapcsolódás a zöldben

Athénban, a parlament közvetlen szomszédságában terül el a Nemzeti Kert, egy igazi nyugalmas zöld sziget a pezsgő nagyváros szívében. A ligetet 1840-ben készítették Amália királynő megrendelésére. Több száz növénnyel és állattal népesítették be a területet, ahol többek között Botanikai Múzeum, kávézó és játszótér is működik. Ez a hatalmas zöld park pálma-, narancs és citromfákkal várja a látogatókat, akik a több órás séta alatt megpihenhetnek egy-egy tavacska mellett és gyönyörködhetnek a hangulatos zöld övezet rejtelmeiben. A parlament épülete előtt lehet megtekinteni az őrségváltást is, amely nagyon látványos mind a koreográfiát, mind a katonák egyenruháját illetően.

Athén híres látnivalója: az őrségváltás

Irány a múzeum

Athénban több érdekes gyűjtemény is van, amelyek mindegyike egyedi élményekkel fogadja a látogatókat. A Nemzeti Régészeti Múzeumban a régmúlt Athén elevenedik meg, hiszen bronzkori és későbbi emlékek egyaránt helyet kaptak a gyűjteményben. A kiállításban felbecsülhetetlen értékű leletek találhatóak, amelyek a történelem korszakain vezetik végig a látogatókat. A legkedveltebb leletek a műkénéi tárgyak, amely kultúra i.e. 1600 és 1100 között virágzott.

A Benaki Múzeum kiállítási tárgyai a kőkorszaktól a XX. századig terjedő időszakból származnak. Ezek bemutatják a klasszikus Görögországot, az ország kultúráját és történelmét. A több mint 20.000 kiállítási tárgy 36 tematikus teremben kapott helyet.

A modern valóság

Athénban bár lépten-nyomon letűnt korok emlékeire bukkanunk, azért felfedezhetjük a modern valóságot is. A görög életérzést és a város lüktetését tapasztalhatjuk meg a Plaka negyedben és a Monastiraki piacon. Különösen a hétvégén, és főleg vasárnap mutatja meg igazi arcát ez a terület, ami a keleti bazárok hangulatát idézi meg.

A Plaka negyed

És ha már Athénban járunk, akkor mindenképp érdemes megismerni a város éjszakai életét is. A remek kikapcsolódást kiváló bárok, éttermek, jazz klubok és tavernák biztosítják, amelyek mindegyike remek választás, ha szeretnénk egy kicsit szórakozni ebben a pezsgő nagyvárosban.

Athénban mindent megtalálhatunk, ami a hangulatos múltidézéshez, a nyugodt kikapcsolódáshoz és a kiváló szórakozáshoz szükséges. Mindenképp érdemes több napot eltölteni ebben a görög városban, hiszen garantáltan remek élményekkel gazdagodhatunk.

Szólj hozzá

Athén