2019. jan 31.

9 érdekesség a Sixtus-kápolnáról

írta: epitoanyag
9 érdekesség a Sixtus-kápolnáról

A Sixtus-kápolna Róma és a Vatikán egyik leghíresebb épülete, melyet IV. Sixtus pápa építtetett a 15. században. Évente több millió turista látogatja meg. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amelyekkel közelebbről is megismerhetjük ezt a történelmi látnivalót.

  • Eredeti neve Capella Maior volt, később nevezték át – az építtető előtt tisztelegve – Sixtus-kápolnára. Sokszor – tévesen – Sixtusi kápolnaként emlegetik.
  • Az építkezés 1473-tól 1481-ig tartott.
  • A kápolna egyszerű, ferences rendi épület, nagyméretű ablakokkal. Eredetileg csak kis ablakok voltak rajta, a kápolnát ugyanis Sixtus pápa Vatikán védelmére akarta használni. Csipkézett, lőréses párkányzatot készíttetett, ahonnan a katonák védett helyzetből lőhették az esetleges betolakodókat. Amikor az Angyalvárat pápai erőddé alakították, a kápolna elveszítette háborús jelentőségét.
  • A kápolna 40,9 méter hosszú, 13,4 méter széles. Ezek a méretek megegyeznek az Ószövetségben leírt Salamon templom méreteivel. A mennyezet magassága 20,7 m.
  • A Sixtus-kápolna a mindenkori pápa magánkápolnája, és a 19. század óta a pápaválasztás helyszíne is egyben. (Már 1492-óta tartottak itt pápaválasztó gyűléseket, de akkor még más helyszínek is voltak, 1872 óta azonban már csak a Sixtus-kápolnában zajlik a konklávé.)
  • Létezik egy másik Sixtus-kápolna is. A Santa Maggiore bazilikában lévő Sixtus-kápolnában V. Szixtusz (Sixtus) pápa síremléke található.
  • Évente kb. 5.000.000 látogató nézi meg a kápolnát.
  • Fényképezni tilos a teremben. Restaurátorok folyamatosan dolgoznak azon, hogy minél jobban megvédjék a freskó és az egész kápolna állapotát. A rengeteg ember által behozott por, a levegő nedvességtartalma és számos egyéb, a tömeges látogatásokból fakadó potenciális probléma miatt a látogatók számának korlátozása is indokolt lehet.
  • Bár a kápolna leghíresebb alkotása Michelangelo mennyezetfreskója, a Sixtus-kápolnában Domenico Ghirlandaio, Pietro Perugino, Cosimo Roselli és Sandro Botticelli alkotásai is láthatóak.

A Sixtus-kápolna freskói

A világ egyik legismertebb alkotása, a Sixtus-kápolna mennyezetfreskója 540 m2 felületével a világ legnagyobb egybefüggő freskója.

A freskó egyedülálló tablója az Ószövetség szereplőinek és eseményeinek. Az ember teremtését, a Paradicsomból való kiűzetés jelenetét és a Biblia többi epizódját ábrázoló freskókat Michelangelo készítette 1508 és 1512 között. (Az Utolsó ítélet nem akkor készült, amikor a mennyezeti freskó. Michelangelo 1536-ban, 22 évvel később tért vissza, hogy megfesse az oltár feletti művét.)

A mennyezet eredetileg kék színű volt, amit arany csillagok díszítettek. II. Pál pápa kérte fel Michelangelot, hogy fesse meg a freskót.

A legenda szerint a pápát a Michelangelo sikereire féltékeny Donato Bramante beszélte rá, hogy a freskófestésben tapasztalatlan szobrászt bízza meg a munkával, mivel arra számított, hogy bele fog majd bukni. Nagyot tévedett.

Bár Michelangelo nem igazán örült a felkérésnek, mert valóban jobban szeretett a szobraival foglalkozni, elvállalta a feladatot. A pápa csak az üres mennyezetet szerette volna kicsit tagolni néhány mintával, és az ablakok fölé az apostolokat szerette volna megfestetni, Michelangelo azonban monumentális freskóban gondolkozott. A vita végén a pápa azt mondta neki: „Csinálj, amit akarsz!”

Michelangelo kelletlenül kezdett neki a munkának, 1509-ben még egy rövid verset is írt erről, amiben úgy fogalmazott, hogy „már golyvás leszek ettől a tortúrától”, a kápolnáról pedig az volt a véleménye, hogy a „Sixtus-kápolnánál csúfabb, esetlenebb, rosszabbul tervezett, Istentől elrugaszkodottabb építményt pedig keresve sem lehet találni egész Olaszországban!”

Michelangelo 4 évig dolgozott a mennyezeti freskón. A legvégére hagyta Isten megfestését, mert szerette volna, ha azt már tökéletes technikával tudja elkészíteni. Isten-ábrázolása (idősebb férfi lobogó, hosszú ősz hajjal) a keresztény művészeti alkotások archetípusa lett.

Michelangelo leveleiben, verseiben sokat panaszkodott a festés által okozott egészségromlására, így azt a képzetet keltette az utókorban, hogy hanyatt fekve festette meg az egész freskót, valójában nem így volt. Michelangelo épített egy állványzatot, és azon állva festett (így pontosabb volt).

A meztelen alakokat a 16. század közepén szeméremsértőnek találta a tridenti zsinat, ezért megkérték Daniele da Volterrát, hogy fessen rájuk lepleket és ruhadarabokat. (Az ő neve ezért örökre összefonódott a„gatyafestő” gúnynévvel.) Az utóbb ráfestett elemek egy részét sikerült eltávolítani az 1980-90-es évek nagy restaurálása során.

1979-tól kezdve több mint 10 éven keresztül tartott a freskó restaurálása. A restaurálás végén szinte teljesen új festmény tárult a látogatók elé. A hosszú idő alatt megszokott sötét, barnás árnyalatok eltűntek, és helyükbe léptek Michelangelo hihetetlen élénk színei. A restaurálás során használt állványzat felépítéséhez ugyanazokat a falba fúrt és alulról a párkányzat által eltakart lyukakat használták, amelyeket annak idején a művész is.

Sixtus-kápolna belépő 2019-ben

A Sixtus-kápolna a Vatikáni Múzeum része, így a múzeumi belépőjegy ide is érvényes, nem kell plusz jegyet váltani. A Vatikáni Múzeum iránt óriási az érdeklődés, minden nap hosszú sorokban kígyózik a belépésre várók tömege. Érdemes a Vatikáni Múzeum hivatalos honlapján előre foglalni jegyet, így megspórolhatjuk a várakozást, vagy legalábbis annak egy részét.

Április 26. és október 25. között minden pénteken 19:00 és 23:00 között is nyitva van a Múzeum (belépés 21:30-ig). Ezekre az esti időszakokra csak interneten, előre lehet jegyet váltani.

A belépő ára 2019-ben:
Felnőttjegy: 17 euró
Kedvezményes jegy (6-18 éves korig): 8 euró
(Internetes elővétel esetén további 4 eurót kell fizetni a jegyért.)

Minden hónap utolsó vasárnapján ingyenes a belépés.

Nyitvatartás

A Sixtus-kápolna (illetve a Vatikáni Múzeum) hétfőtől-szombatig 9:00-18:00-ig van nyitva (belépés 16:00-ig), és minden hónap utolsó vasárnapján 9:00-14:00-ig (belépés 12:30-ig).

A Sixtus-kápolna 2019-ben zárva van az alábbi napokon: Január 1., február 11., március 19., április 22., május 1., június 29., augusztus 14-15., november 1., december 25-26.
Éjszakai nyitvatartás: április 26. és október 25. között minden pénteken 19:00 és 23:00 között is nyitva van a Múzeum (belépés 21:30-ig). Ezekre az esti időszakokra csak interneten, előre lehet jegyet váltani.

Szólj hozzá

Sixtus