2019. jan 27.

Amit a Buckingham palotáról mindenképpen tudnod kell!

írta: epitoanyag
Amit a Buckingham palotáról mindenképpen tudnod kell!

A londoni Westminster városrészben található Buckingham palota London egyik fő látnivalója, az anyakirálynő otthona, 1837-től pedig a királyi család rezidenciája. Nem véletlenül szerepel minden turista londoni bakancslistáján. Lehet látogatni csoportosan is (borsos árakon számos szervezett túrát is választhatunk a pár órástól az egész naposig, de ha egyénileg, saját tempóban szeretnénk meglátogatni, akkor nem árt néhány fontos információt is tudni a Buckingham palotáról. Nézzük, mik ezek!

A Buckingham palota London egyik legkedveltebb látnivalója

A Buckingham palota megközelítése

A palota tömegközlekedéssel legkönnyebben a Victoria, St James’s Park, vagy Green Park megállóból érhető el. Érdemes a két parkról elnevezett metró egyikénél leszállni és a parkokon átsétálva közelíteni meg a Buckingham palotát, hiszen a méltán híres parkok rengeteg látnivalót kínálnak és ha szerencsénk van, a mókusok is a tenyerünkből esznek.

Érdemes kora reggel már a parkban bóklászni, nézelődni és utána időben kimenni a palota előtti térre, hogy le ne maradjunk az őrségváltásról.

A Buckingham palota előtti tér

Őrségváltás 2019-ben

A tömegeket vonzó őrségváltás az uralkodói rezidencia előtti téren kezdődik május és július között naponta 11:00-kor, a többi hónapban pedig minden másnap (hétfő, szerda, péntek, vasárnap). Mivel minden alkalommal turisták ezrei kíváncsiak a ceremóniára, célszerű nem pontban időre érkezni, hanem legalább fél órával korábban, hogy a 15-20 perces eseményből láthassunk is valamit. Rossz idő esetén az őrségváltás el szokott maradni.

A Buckingham palota belülről

A Buckingham palota impozáns épülete sok kincset rejt. Nemcsak a királyi család otthona, hanem belépő ellenében a 775 helyiségéből 19 állami szoba látogatható is. A rendkívül gazdagon díszített állami szobák érdekessége, hogy a királynő és családja ezeket rendszeresen használja.

Sajnos azonban a királynő nem fog minket itt vendégül látni, ugyanis a palota akkor látogatható, ha a család éppen vidéken tartózkodik. Ekkor a palota feletti zászlón a brit lobogó látható. Ha a család Londonban van, akkor pedig a brit királyi lobogót láthatjuk.

Ha a királynőt nem is láthatjuk, mindenképpen érdemes megnézni a helyiségeket, hogy kis bepillantást nyerhessünk a brit uralkodói család múltbeli és jelen életébe, és megcsodálhassuk a Royal Collectiont.

London, Őrségváltás a Buckingham palotánál

Nyitvatartás

A Buckingham palota csak néhány hónapot van nyitva minden évben, igaz akkor minden nap.

  • 2019. július 20.- augusztus 31.:
    H-V: 9:30-19:30 (utolsó belépés 17:15)
  • 2019. szeptember 1.- szeptember 29.:
    H-V: 9:30-18:30 (utolsó belépés 16:15)

Buckingham palota belépő 2019-ben

A belépők látogatási időponthoz vannak kötve, amelyet az online foglaláskor lehet kiválasztani. A kényelmes bejutás érdekében érdemes a jegyen lévő időpont előtt kb. 10 perccel érkezni.

  • Felnőtt: 25 font
  • Diák és 60 év felett (azonosító igazolvány felmutatásával): 22,80 font
  • 17 év alatt: 14 font
  • 5 év alatt: ingyenes
  • Családi jegy (2 felnőtt, illetve 3 17 év alatti gyerek esetén): 64 font
  • 15 fő felett csoportos jegy váltható elővételben.
Szólj hozzá

Buckingham